Farmàcia Serra Mandri

La Serra Mandri és una de les farmàcies de referència de la ciutat i té una de les ofertes de criteri naturista més completes d’Espanya. Si no ho trobes aquí, és bastant probable que no ho trobis enlloc.

Farmàcia Serra Mandri

La Serra Mandri és una de les farmàcies de referència de la ciutat i té una de les ofertes de criteri naturista més completes d’Espanya. Si no ho trobes aquí, és bastant probable que no ho trobis enlloc.

Serra Mandri is, without a doubt, a reference pharmacy in Barcelona and it has one of the most complete natural medicine supplies in Spain.  If you can’t find it here, it is more than likely that you won’t find it anywhere else.

Cada vegada hi ha més farmàcies que dispensen medicaments naturals, és cert, però també és veritat que una part important s’han apujat al carro sense saber exactament on es fiquen, ni per què. Com notarem que estem en una farmàcia així? Hi ha tres maneres de detectar-ho: la primera, que no coneixen gens allò que venen i patinen quant a dosificacions i recomanacions generals; la segona, quan els demanes un remei natural no poden evitar aixecar lleugerament la cella, com insinuant que potser un medicament al·lopàtic seria millor; tercera, perquè la majoria tenen un estoc limitat i la majoria de productes els han d’encarregar; i l’última, perquè davant de la possibilitat de triar, sempre opten per un remei al·lopàtic com a primera opció.

Per sort, a Barcelona hi ha llocs on fan les coses ben fetes i la Serra Mandri n’és un: d’entrada, els remeis al·lopàtics conviuen en harmonia amb els naturals. Hi ha dos mostradors clarament diferenciats: el primer, pels tractaments convencionals i el segon, al fons, per a la farmacologia natural. Al darrere de tots dos, persones perfectament formades –més d’una vintena, en total– que mai no donen prioritat a cap tractament, que segueixen les prescripcions dels metges i que tenen respostes per contestar pràcticament qualsevol dubte que pugui sorgir.

La Serra Mandri no és una farmàcia amb productes naturals que ven productes al·lopàtics, i tampoc una farmàcia amb productes al·lopàtics que ven productes naturals: és una farmàcia que sent la vocació i la necessitat d’ocupar-se de les necessitats dels seus clients, siguin quines siguin. Ningú no se sentirà violentat, aquí i tothom trobarà de tot. De fet, té una de les ofertes de criteri naturista més completes d’Espanya.

Tot això és gràcies a Joan M. Serra, l’ànima que hi ha al darrere de la Serra Mandri. En Joan M. és un savant de la farmàcia natural, i en fa tota la fila. Els cabells blancs, una mica despentinats, semblen dir que ell s’ocupa només de les coses importants. Per a ell la medicina natural n’és una i és una sort per aquells que necessitem una bona farmàcia que s’hi dediqui.  A més, la Serra Mandri no és només una bona farmàcia; és una de les millors farmàcies de la ciutat. I saben el que es fan: “Des del punt de vista farmacèutic em va semblar que havíem de proporcionar el mateix servei a l’hora de subministrar remeis naturals, d’una manera professional i científica. La meva idea sempre ha estat aquesta i no crec que l’hagi de canviar”, m’explica en Joan M.

A la Serra Mandri hi ha de tot: a banda de tractaments al·lopàtics, trobem també medicina natural: homeopatia, fitoteràpia, aromateràpia, oligoteràpia, espagíria, antroposofia, elixirs florals de Bach, tot tipus d’homeoteràpies (organoteràpia, litoteràpia, gemmateràpia, per citar alguns exemples), complementació nutricional (minerals, enzims, vitamines, proteïnes, etc.) o cosmètica de criteri ecològic.

 

Pioners a Espanya

La Farmàcia, fundada per l’avi de Joan M. Serra, es va inaugurar l’any 1922 i es va traslladar a la Diagonal l’any 1939, al costat dels Caputxins, quan a l’avinguda hi havia pocs edificis i molts camps, encara.

En Joan M. Serra s’hi va posar al capdavant l’any 1975 i al cap de poc temps va començar a fer alguns canvis. Per raons familiars viatjava sovint a França –la seva àvia era francesa– i allà veia que totes les farmàcies dispensaven remeis homeopàtics amb tota normalitat. Això, sumat al fet que havia detectat que tenia un sector de clients interessats pels remeis de criteri naturista als quals no podia atendre, va fer que al 1980 es decidís a posar un petit mostrador dedicat a homeopatia, una decisió agosarada en el seu moment, però el temps li ha acabat donant la raó: el mostrador, com deia, ocupa ara gairebé la meitat de l’espai de la farmàcia i l’espai s’ha convertit en un lloc de referència obligada de la ciutat per a tots els interessats en la medicina natural.

Després de la homeopatia,amb marques com Dolisos (ara Boiron), Heel o Weleda, van entrar els oligoelements i les principals marques de complements i remeis de plantes i en Joan M. Serra va ser clau per fitxar per al mercat espanyol i popularitzar marques que eren molt difícils de trobar o que directament no hi eren –Labcatal, Nature’s Plus, Pranarom o els Orotats del Dr. Niepe– i per introduir la cosmètica de criteri ecològic en el món de la farmàcia, amb marques com Dr Hauschka, Cattier o Jasön, per citar només alguns exemples, van arribar a Espanya gràcies la feina d’en Joan M.

Això converteix la Serra Mandri en una de les farmàcies pioneres de l’estat espanyol en productes naturals, però en Joan M. no s’acaba de sentir còmode amb l’adjectiu (“No em fotis una cosa del passat, eh?”, em diu): malgrat el seu interès per la història i la seva afició per la història de la medicina i la farmàcia –fa conferències sobre el tema–, viu arrelat en el present i sempre està pendent de noves marques i tractaments i de les possibilitats d’internet. Tant és així que es poden fer comandes a través del correu electrònic i disposen d’una botiga online on comprar tota mena de productes, tret de medicaments.

Adam Martn
Adam Martín
Barcelona Healthy Editor