Magazine.

Més múscul, més salut

Sempre s'ha considerat que treballar els músculs al gimnàs només respon a necesssitats estètiques, però la ciència ens diu que el treball de força és tan o més important que el cardiovascular per a la salut.

Més múscul, més salut

 

Sempre ens han dit que el treball cardiovascular, com córrer, caminar intensament, nedar o anar en bicicleta és el més important per la salut. I és important, esclar, però aquesta no és tota la veritat. I el treball de força? I si tenir múscul fos tant o més important que el cardio de tota la vida? Sembla que la ciència diu que sí. 

Les investigacions dels últims anys ens diuen que el treball muscular, sense arribar al nivell del Schwarzenegger, és important perquè:   

  1. Serveix per cremar greixos de manera més eficient.
  2. Serveix per reduir l’impacte de la sarcopènia quan ens fem grans.
  3. Serveix per millorar l’estat general de salut de l’organisme.

Anem per parts. 

1.   Cremar greixos.

El múscul esquelètic és l’òrgan més gran del cos i consumeix molta energia. Com sabem, el nostre organisme gasta calories sempre, fins i tot quan estem dormint; s’anomena metabolisme basal. La despesa oscil·la entre el 60 i el 70% de les calories que el cos gasta cada dia, però això depèn de cada persona: del pes, la constitució, el lloc on viu (climes càlids o freds) o el nivell d’activitat física. I de la massa muscular: com més grans el músculs, més calories gastem en repòs i l’energia prové dels greixos que el cos té emmagatzemats. Per obtenir aquests beneficis, al menys necessitem fer treball muscular ben dirigit 3 cops a la setmana, i recordar que tan important com treballar al gimnàs és descansar. A més, com veurem després, el simple fet de fer contraccions musculars intenses allibera substàncies a la sang que milloren la lipòlisi (l’eliminació de greixos) i la proporció de greixos marrons (bons) i blancs (dolents). 

 

2. Reduir l’impacte de la sarcopènia

A partir dels 40-45 anys, comencem a perdre massa muscular. És un procés normal del cos que s’anomena  sarcopènia. Quan arribem a la vellesa, si no tenim cura de fer un cert treball muscular, en el mateix espai on abans hi havia múscul ara hi ha greix. Imaginem un tall transversal d’una cama, com si fos un tall rodó. Quan som joves, el tall té una petita cap de greix que el rodeja i la resta és múscul; quan som grans, aquesta cap de greix pot ser  molt més gran i es redueix el múscul dràsticament. I això quina importància té? Enorme. Tenir menys múscul implica tenir menys mobilitat i menys mobilitat sempre és sinònim de més problemes de salut, molt especialment a la tercera edat. 

I si tenir múscul fos tant o més important que el cardio de tota la vida? Sembla que la ciència diu que sí.

El sedentarisme és un dels grans enemics de la gent gran i s’ha d’evitar amb totes las armes disponibles. Tenir menys múscul també implica més possibilitat de lesions i d’accidents, i menys menys força, el que vol dir que les persones tenen  menys possibilitat de fer coses –i, de nou, més vida sedentàri– i més risc d’accidents per la pèrdua de força prènsil a les mans.

Per tant, fer treball de força al gimnàs serveix per envellir millor, i com abans comencem, menys ens afectarà la sarcopènia. 

 

3. Avantatges per a la salut general

La ciència ens demostra que fer exercici és bo: hi ha dades i estudis més que suficients per dir que ens protegeix contra la diabetis, els problemes cardiovasculars, la neurodegeneració i els tumors, entre d’altres problemes. Això és, en part, perquè l’esport combat la inflamació crònica i l’estrès, dues causes importants de malaltia a les societats contemporànies; a més, l’esport (ben fet) també pot servir per eliminar greix, que és pro inflamatori. El treball muscular d’alta intensitat ofereix encara més beneficis. Fa uns 10 anys es va publicar un estudi que deia que el músculs també es podien veure com un òrgan endocrí (que produeix hormones o secrecions que van directament  a la sang). Segons explicaven els autors, els músculs segreguen unes substàncies, que van anomenar MITOQUINES, que són beneficioses per a tot l’organisme:

1.   Incrementen la lipòlisi de greix visceral (i incrementen el greix marró, que és el que serveix per mantenir-nos calents i que crema greix blanc).

2.   Milloren la resposta a la insulina.

3.   Enforteixen els ossos (osteogènesi).

4.   Redueixen la inflamació.

5.   Milloren els tumors.

6.   Milloren la funció del pàncrees.

7.   Promouen la revascularització (més vasos sanguinis)

8.   Incrementen el nombre de macròfags (cèl·lules amb capacitat defensiva que hi ha al teixit conjuntiu).

9.   Milloren el funcionament de las glàndules adrenals (resposta a l’estrès).

10. Milloren la funció hepàtica durant l’exercici.

 

Per tant, el treball cardiovascular i el treball de força s’han de complementar, sigui quina sigui l’edat i la forma física que tinguem. El treball muscular, tot i que és altament efectiu i requereix molt poc temps, també s’ha de practicar amb cura i és important posar-se en mans de bons professionals per evitar lesions, per recuperar-nos millor i per evitar sobreentrenaments que són perjudicials per a l’organisme.